
سرطان چشم و یا نئوپلاسم یک بیماری است که این روزها بسیاری از مردم درگیر آن هستند و متاسفانه کسی از آن اطلاعات کاملی ندارد. این بیماری به دلیل اینکه علائم آشکاری ندارد ممکن است بیمار بسیار دیر متوجه شود. در زمانی که فقط آزمایش های دقیق پزشکی می تواند بیانگر ابتلای بیمار به سرطان باشد. در این مقاله می خواهیم به صورت اختصاصی در مورد سرطان چشم بپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر با کلینیک بیناسا همراه ما باشید.
علائم سرطان چشم چیست؟
علائم شایع در سرطان چشم شامل موارد زیر می باشد:
- مشاهده هاله و سایه
- واکنش پذیری زیاد به نور
- دیدن خط یا نقطه در افق بینایی فرد (به اصطلاح حالت مگس پران)
- ضعف شدید بینایی
- از بین رفتن دید محیطی
- حالت چشمک زدن چشم
- وجود توده در سراسر کره چشم
می توان از نشانه های بارز سرطان چشم به وجود آمدن زگیل در پلک ها، چشم ها یا صورت فرد که در حال رشد می باشد، شروع به خونریزی و ترشح کردن می کند، اشاره کرد. موارد متفاوت از سرطان هایی که در مجاری اشکی، پلک ها، نواحی و اطراف چشم، تومورهای اربیت، و نواحی و اطراف صورت به وجود میآیند، دسته بسیار متفاوتی از انواع سرطانهای چشم را شامل میشوند، که بعضی موارد از آنها خیلی راحت قابل درمان بوده و مواردی درمان های مشکل و پیچیده ای دارند.

علائم سرطان چشم
از دست رفتن حالت بینایی بدون ذره ای درد شاخصترین علامت ابتلا به سرطان چشم بدخیم محسوب می شود. انواع مختلفی از سرطان هایی که جز گروه سرطان های تاثیرگذار چشم قرار می گیرند، شامل رابدومیوسارکوم، که بافت های دور چشم را هدف خود می گیرند. سرطان اینتراکولار یا داخل چشمی جز گروه دیگری از انواع سرطان های چشم می باشد که خود چشم بیمار را تحت تاثیر قرار می دهد و در بین کودکان شیوع فراوانی دارد. عموما شایع ترین موارد از تومورهای چشمی در داخل کرهی چشم بیمار ظاهر میشوند که می تواند شامل ملانوم و لنفوم باشد.
منشا این تومورهای چشمی از ملانوپیستهایی که مسئول تولید رنگدانهها هستند، می باشد و سلولهای رنگدانه دار مشیمیه، عنبیه و یا جسم مژگانی چشم بزرگسال ویا کودکان را درگیر میسازد. سرطان چشم گاهی اوقات می تواند نواحی پلک که متشکل از پوست، عضله و اعصاب است را درگیر کند که این مورد به مراتب بسیارنادرتر است. اکثرموارد، مشاهده شده که سرطانهای ثانویهی چشمی در افراد بیمار از موارد سرطان اولیه شایع تراست، اختلال و زوال قسمت هایی از میدان دید محیطی در بیماران مشاهده می شود.
امروزه جرقههایی از نور یا لکههای متعدد و خطوط فراوان شناوردر مبتلایان به سرطان چشم شیوع بیشتری دارد. حضور لکههای تیره و قابل رشد در عنبیه برخی از بیماران نشانه ای از علائم سرطان چشم قلمداد میگردد. افرادی از جامعه کنونی که دارای رنگ چشم روشن هستند، خیلی بیشتر افراد دارای چشمهای تیره یا قهوه ای مستعد سرطان چشم هستند.
نحوه تشخیص سرطان چشم
با شروع سرطان، چشم شروع به رشد می کند و از حالت طبیعی خود بزرگتر می شود. این مرحله می تواند باعث آسیب چشمی همیشگی و جدا شدن شبکیه چشم و حتی از دست رفتن بینایی شود. همچنین سرطان چشم ممکن است به دیگر نقاط بدن مانند کبد، ریه، استخوان و … سرایت کند و موجب مرگ فرد شود.
جراح و متخصصان چشم با معاینات اولیه، انجام آزمایشات مربوطه، بررسی سوابق بیماری در خانواده، دریافت و مشاهده اطلاعات در خصوص مدل و شیوه زندگی بیمار، نوع تغذیه و داروهایی که فرد مصرف میکند، قادر است ابتلا یا عدم ابتلای فرد به بیماری سرطان چشم را شناسایی کند. پزشکان متخصص با آزمایشهای گوناگون از جمله تابیدن نور لیزر بر چشم بیمار، بررسی عروق خونی فرد، سونوگرافی از چشم، مشاهده چشم با دوربین فیلتردار، نمونه گیری یا بیوپسی از بافت چشم بیماربا یک سوزن نازک و در نهایت گرفتن اسکن و سی تی مغزی بیماری را به راحتی شناسایی میکنند.

نحوه تشخیص سرطان چشم
درمان سرطان چشم بدخیم
روش های مختلفی برای درمان تومور ملانوم بدخیم چشمی وجود دارد که در ادامه هر یک را به صورت اختصار توضیح می دهیم.
جراحی: اصولی ترین روش درمان سرطان چشم بدخیم می باشد که شامل برداشتن و یا حذف تومور همراه با قسمت کوچکتری از بافت چشم است. البته در برخی از جراحی ها به طور کامل چشم تخلیه می شود تا از سرایت به دیگر بخش های بدن جلوگیری شود.
در جراحی ممکن است نیاز به تخلیه کامل چشم همراه بافت های کناری شامل عضلانی، عصب و پلک باشد. البته در صورت تخلیه چشم می توانید با استفاده از پروتز چشم زیبایی ظاهری خود را باز پس گیرید.
رادیودرمانی: در این روش پرتو ایکس پرقدرت یا سایر انواع پرتوها برای درمان و حذف سلولهای سرطانی بکار می رود.
لیزر درمانی: در این روش پرتو لیزر برای تخریب عروق بیمار بکار می رود که مسئول تغذیه و باعث اکسیژن رسانی به همه سلولهای سرطانی شود.
ترموتراپی: در این روش درمانی می توانیم از گرمای لیزر برای تخریب سلولهای سرطانی و از هم پاشیدن تومور موردنظر استفاده کنیم
شیمی درمانی: در این روش از داروها بایستی برای تخریب و نابودی سلولهای سرطانی استفاده کرد.
